İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin ilk yayılma varantı işlem görmeye başladı

Deutsche Securities Menkul Değerler Genel Müdürü Albert Krespin

Türkiye’nin ilk varant ihraççısı Deutsche Bank db-X markets, bir ilke imza atarak ihraç ettiği yayılma varantlarıyla yapılandırılmış ürünler piyasasına yeni bir ürün kazandırdı. Dayanak varlıkları BIST30 endeksi, Garanti Bankası ve THY hisseleri olan Türkiye’nin ilk yayılma varantları 19 Eylül Cuma gününden itibaren işlem görmeye başlıyor. Deutsche Securities Menkul Değerler Genel Müdürü Albert Krespin, “Yayılma varantları sayesinde varantın risk getiri profilinin dışında getiri arayan yatırımcılara ulaşmayı ve bu sayede piyasanın gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.

Deutsche Bank’ın yapılandırılmış araçların ihracından sorumlu platformu db-X markets, dayanak varlığı BIST30 endeksi, Garanti Bankası ve THY hisseleri olan 18 adet yayılma varantının ihracını gerçekleştirdi. Türkiye’de ilk kez gerçekleşen yayılma varantı ihracı sayesinde yatırımcılar, gelir beklentileri doğrultusunda daha düşük maliyetle, dalgalanmalara karşı daha az duyarlı ve daha az zaman değer kaybına uğrayan bir araca yatırım yapabilecekler.

Yayılma varantlarıyla yapılandırılmış araçlar piyasasında çeşitliliğin artacağını ve bunun da yatırımcı tabanının genişlemesine katkıda bulunacağını belirten Deutsche Securities Menkul Değerler Genel Müdürü Albert Krespin şunları söyledi:

“Avrupa’daki örneklere baktığımızda yapılandırılmış araçlar piyasasında pek çok farklı ürün olduğunu ve bunların her birinin kendi yatırımcı kitlesine sahip olduğunu görüyoruz. Biz de Türkiye’nin ilk varant ihraççısı olarak Türkiye’deki ürün çeşitliliğini artırmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda yatırımcılarla buluşturduğumuz yayılma varantları da yeni risk getiri profili ve varantın risk getiri profilinin dışında getiri arayan yatırımcılar için yeni yatırım fırsatları sağlayacak. Yayılma varantlarının kendine özel bir yatırımcı kitlesine hitap edeceğine ve yatırımcı sayısında artış sağlayacağına inanıyoruz.”

Deutsche Bank yatırımcıları bilgilendirmeye devam edecek

Varantlar ve diğer yapılandırılmış araçlara ilginin sürekli hale gelmesi ve piyasanın gelişimine devam edebilmesi için ürün çeşitliliği kadar eğitimin de önemli bir unsur olduğunu belirten Krespin, “Yılın başından bu yana 11 ilde 500’den fazla yakın kurumsal,  bireysel yatırımcı ve piyasa profesyoneline eğitim verdik. Bundan sonra da eğitimlerimize Konya ve Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 7 ilde devam edecek, yatırımcıları yayılma varantları ile ilgili de bilgilendireceğiz. Eğitimlerimizi online kanallar üzerinden de sürdüreceğiz” dedi.

Yayılma varantları nedir?

  • Yayılma varantları, aynı dayanak varlığa dayalı iki farklı varantın aynı stratejide bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş ürünlerdir.
  • Yatırımcı, bir yayılma varantına yatırım yaptığında, vadeleri aynı, kullanım fiyatları farklı olan iki varantın birinde uzun pozisyon diğerinde kısa pozisyon almış olur (eşzamanlı, eşit sayıda ve dolayısıyla eşit itibari değere sahip olacak şekilde).
  • Yayılma varantları kullanılarak farklı piyasa beklentilerine (yukarı, aşağı yönlü ya da bazı özel durumlarda yatay piyasa beklentisine) yatırım yapılabilir.

Yayılma varantlarının faydaları

  • İçsel oynaklığın etkisi daha az: Yayılma varantlarına yatırım yapan bir yatırımcı hem bir opsiyon alır, hem de bir opsiyon satar. Bütün opsiyonların içsel oynaklığa hassasiyetinin pozitif olduğunu hesaba kattığımızda, yayılma varantı pozisyonunun nette içsel oynaklığa hassasiyetinin daha düşük olduğu ortaya çıkar. En nihayetinde gerçekleşen, iki opsiyonun ters yöndeki vegalarının takasıdır.
  • Zaman değer kaybının etkisi daha az: Teta, vadeye kalan gün sayısının yayılma varantının fiyatına nasıl etki ettiğini gösterir: varantlardan oluşan bir potföyde pozitif teta var ise, günlük zaman değeri kazancı, negatif teta var ise, günlük zaman değer kaybı vardır. Varantların başa baş noktalarına yakın olduğu fiyat seviyelerinde teta en yüksek değerine ulaşır. Bu sebeple dayanak varlığın seviyesi, yayılma varantının toplam teta pozisyonunun yönünü belirler.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın