İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Girişimciler ilk yılda neden batıyor?

100’den fazla girişimciye destek olan Melek Yatırımcı Mehmet Karasu çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin ilk melek yatırımcılarından kabul edilen ve 90’lı yıllardan bu yana çok sayıda projeye destek olan Mehmet Karasu, yeni kurulan şirketler ve yaşadığı sorunlarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Girişimcilerin en çok banka, kredi, vergi ve bağımsız denetim gibi mali kavramlara aşina olmamasının bir dezavantaj oluşturduğunu belirten Karasu, mali tecrübesi olmayan girişimcilerin 1 yıl içerisinde ciddi sorunlarla karşılaştıklarını söyledi.

Yeni kurulan şirketlerin yüzde 90’ının ilk yıl, yüzde 95’ının ise ilk 5 yılda iflasın eşiğine geldiğini hatırlatan Karasu şöyle konuştu:

“Ülkemizde ortalama 17 yıl eğitim veriliyor. Teorik bilginin yanında pratik bilgi yetersiz kalıyor. Özellikle gençlerimize ekonomi eğitimini yeterli oranda veremiyoruz. Mezun olduktan sonra kendi işini kurmak isteyen gençler şirket yönetimi, mali disiplin, muhasebe, banka, kredi, vergi ve bağımsız denetim gibi konulara adapte olmakta güçlük çekiyorlar. En çok mali konular problem yaşatıyor. Yüzde 80 oranında sorunların çıkış noktası burası. Örneğin bankadan kredi alacaksınız ve bankanın size teklif ettiği ilk kredi teklifini kabul ettiniz. Hem yüksek faizden kredi almış oluyorsunuz hem de bankacı sizi deneyimsiz ve güvensiz olarak algılıyor”

Piyasa jargonunu bilmemenin de önemli bir eksiklik olduğunu kaydeden Mehmet Karasu şunları söyledi:

“Girişimci eğer piyasanın dilini bilmiyorsa ve ticari deneyimi yoksa yaşama şansı azalır. Yani yazılmamış birtakım kurallar var iş hayatında. Bunlardan birisi iletişim. Piyasa jargonunu bilmek önemli. Adı konulmamış bu parametreler başarınızı hissedilir şekilde etkiliyor”

Yeni iş kurmadan önce fizibilite incelemesi ve analiz çalışmalarının yapılmasının önemine de değinen Karasu,  “Her şeyden önce analizlerinizi çok doğru yapmalısınız. İşe başladığınızda ise hayal ettiğiniz gelirin yüzde 90’ının gelmeyeceğini varsayarak hareket etmeniz gerekiyor. Siz bir gelir hayal edersiniz ama çok farklı ihtimaller gelişebilir.100 getiri beklersiniz 95 tanesi gelmez, siz kalan 5 getiri ile aynı işi yapmaya devam edecek güce sahipseniz o iş tutar. Projeniz harika olabilir ancak bunun piyasada kabul görmesi için zamana ve ayakta kalmaya ihtiyacınız var. O yüzden şirketin mali yönetimi belirleyici rol oynuyor” diye konuştu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın