İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fındık bahane, eğitim şahane!

78 Bin tondan fazla fındık üretimi yapılan Düzce’de, her yıl 5 bin ila 16 bin arasında çocuk işçi çalışıyor. Genç Hayat Vakfı tarım hasadına gelen ailelerin çocuklarının fındık bahçelerinde çalışmaları yerine gelişimlerini desteklemek için Fındık Bahane Projesi’ni hayata geçirdi. Vakıf bir ay boyunca, iki köyün ve mevsimlik işçilerin çocuklarıyla çalışacak.

Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini gerçekleştiren Türkiye’nin 39 ilinde, 395 bin aile geçimini fındıktan sağlıyor. Yaklaşık 2 milyonluk bir nüfusun geçim kaynağını oluşturan fındık bahçelerinde 400 ila 450 bin kadar mevsimlik işçi çalışıyor. Bu işçilerin arasında yaşı 6 ile 14 arasında değişen çocuklar da bulunuyor. Genç Hayat Vakfı, tarım hasadında çalışan çocukların özgüven ve yaşam becerilerini geliştirici interaktif uygulamalar, spor faaliyetleri ve sanat çalışmalarıyla okul başarılarını da desteklemeye yönelik bir eğitim projesini hayata geçirdi.

Vakfın, BALSU Gıda desteği ve NUTEKS Zirai Ürünler ortaklığında yürüteceği projenin adı Fındık Bahane! 12 ay sürecek olan proje, Düzce’nin Akçakoca ilçesine bağlı iki köyde uygulanacak. 01 Ağustos Cumartesi günü gönüllülere yönelik, 05 Ağustos Perşembe günü de öğretmenlere yönelik eğitimlerle başlayan projeyle ilgili çalışmalar 07 Eylül’e kadar fındık bahçelerinde devam edecek.

Pilot bölge Düzce

Her yıl, nisan ve ekim ayları arasında, Türkiye’nin farklı bölgelerine giderek, farklı ürünlerin hasatları için çalışan mevsimlik işçilerin çocukları eğitim yılının 3’te 1’ine katılamıyor. 78 Bin tondan fazla fındık üretimi yapılan Düzce’de, hasat yapan işçi sayısı yaklaşık 57 bin. Türkiye’de fındık üretimi yapılan 39 şehir arasında 4’üncü sırada yer alan Düzce’de, her yıl 5 bin ila 16 bin arasında çocuk işçi çalışıyor.

Beyören ve Melenağzı köylerine mevsimlik işçi olarak gelen 200 çocuğun fındık bahçelerinde çalışmak yerine gelişimlerini desteklemek amacıyla sürdürülebilir bir model olması için hayata geçirdikleri proje sayesinde soruna ulusal çapta görünürlük kazandıracaklarını söyleyen Genç Hayat Vakfı Genel Müdürü Uğur Gülderer, bölgedeki üreticiler, bu üreticilere insan kaynağı sağlayan dayıbaşları, bu üreticiler için çalışan aileler ve çocuklar için uygulanacak proje kapsamında çeşitli eğitimler vereceklerini vurguladı. Bu proje aracılığıyla özellikle çocukların gelişimlerine dikkat çekmek istediklerini belirten Gülderer sözlerini şöyle sürdürdü:

“16 yaş altı çocukların mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmalarında etkin olan sosyal, ekonomik ve kültürel etmenleri belirlemek üzere saha araştırması yapacağız. Eğitimlerle çocukların yaşam becerilerinin gelişmesi, sanat, spor ya da yabancı dil gibi farklı alanlardaki yeteneklerinin açığa çıkması için destek olacağız. Matematik, İngilizce, fen bilimleri gibi temel derslerin yanı sıra özgüven ve iletişim becerisi, şiddetsiz iletişim, ayrımcılıkla, önyargılarla ve problemlerle baş edebilme becerisi, forum tiyatrosu ve psikodrama teknikleriyle sorun çözümü, grup ve takım çalışması, sosyal sorumluluk ve girişimcilik gibi konularda da eğitimler vereceğiz. Ailelerinin yanı sıra üreticilerin, dayıbaşlarının, yerel halkın, yerel idari birimlerin, sağlık ve kolluk kuvvetleri gibi hizmet birimlerinin, çocuk işçiliği, çocuk hakları, sosyal haklar gibi konularda bilinçlenmelerinde destek olacağız.”

Mevsimlik tarım işçilerinin sadece fiziksel değil toplumsal sorunlar da yaşadıklarına işaret eden Gülderer, özellikle gelen çocuklarla köyde yaşayan çocukların kaynaşmalarını sağlamak için yerel halk ve işçilerin beraber katılacağı faaliyetler organize edeceğiz. Model oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Fındık Bahane Projesi’yle özel sektör, devlet ve sivil toplum işbirliğiyle sorunlara kalıcı çözümler üretilerek sürdürülebilir olmasını hedefliyoruz” dedi

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın