İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Güney Akım’ın Avustarya ayağı başlama tarihi

Gazprom’dan yapılan açıklamaya göre, Anlaşma tarafların Macaristan sınırından Baumgarten’a uzanacak olan yıllık 30-32 milyar metreküp kapasiteli Güney Akım doğalgaz boru hattının Avusturya kısmının inşası için işbirliği yapmasını öngörüyor.

İmzalanan anlaşmayla Avusturya’da doğalgaz boru hattı inşası için üzerinde mutabakat sağlanan nihai yatırım kararı alındı. Anlaşmanın yanı sıra 2014-2016 yılları için Eylem Planı da imzalandı. Belge inşaat izinlerinin Aralık 2015’e dek alınmasını öngörüyor. Güney Akım boru hattının Avusturya aşamasının 2017 başında başlaması planlanıyor.

Alexey Miller imza töreninde, “Güney Akım büyük enerji şirketleri tarafından desteklenen bir projedir. OMV ile imzalanan anlaşma Avrupa için yeni bir doğalgaz iletim ağı tesis etme vaadimize güç katmaktadır. Güney Akım Avrupa pazarlarına Rus doğalgazı tedariki noktasında ek güvenlik ve esneklik güvencesi getirecektir” ifadelerini kullandı.

GerhardRoiss ise, “Bugünkü anlaşma yaklaşık 50 yıllık ortaklığımızı yeni bir seviyeye yükseltti. Gazpromve OMV Güney Akım projesiyle, Avrupa’nın, özellikle de Avusturya’nın enerji tedarik güvenliğini teminat altına almaktadırlar. Bu anlaşma Baumgarten’ın temel Avrupa doğalgaz merkezi olarak üstlendiği rolünü de güçlendirmektedir” dedi.

Güney Akım, Gazprom’un doğalgaz ihracat rotalarını çeşitlendirmek ve transit risklerini azaltmak için geliştirdiği Karadeniz üzerinden Güney ve Orta Avrupa’ya uzanan 63 milyar metreküp kapasiteli bir doğalgaz boru hattı inşasını amaçlayan bir altyapı projesidir. Güney Akım boru hattından ilk gaz akışı 2017 yılının başında sağlanacak. Boru hattı nihai kapasitesine 2018 yılında ulaşacak.

Projenin Avusturya’da yürürlüğe konması için hükümetlerarası anlaşma 2010 yılında imzalandı. Aynı dönemde boru hattının Avusturya kesiminin inşası için Gazprom ve OMV’nin eşit ortak olarak yer aldığı South StreamAustriaGMBH adlı bir şirket kuruldu.
29 Nisan 2014 tarihinde Gazprom ve OMV Güney Akım boru hattı projesinin, Baumgarten’da sonlanacak 32 milyar metreküp kapasiteli Avusturya ayağının gerçekleştirilmesi için bir niyet muhtırasına imza attılar.

OMVGazprom’un Avusturya’daki ana ticari ortağıdır. Avusturya’ya 1968 yılından beri, 2013 yılındaki 5,2 milyar metreküp de dahil olmak üzere, 187 milyar metreküpün üzerinde Rus gazı iletilmiştir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın