İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’nin en büyük doğal taş fuarına Türkiye’den 33 firma katıldı 

Dünyanın bir numaralı mermer-traverten ihracatçısı Türkiye, işlenmiş doğal taş ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler arasında ilk sırada yer alan ABD’ye çıkartma yaptı… Türk doğal taş markasını yaratmak isteyen sektör temsilcileri, Amerika’nın en büyük doğal taş fuarı olan Coverings – Showcasing Tile + Stone’da ülkemizi başarıyla temsil etti. Türk doğal taşlarının tanıtımı ve ihracat ağının genişlemesi için önemli çalışmalara imza atan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, fuara 17 firma ile milli katılım organizasyonu gerçekleştirdi. Fuarda ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Türk doğal taşlarının tanıtımını, bireysel katılımlarla birlikte toplam 33 Türk firması yaptı.  

Türkiye, sahip olduğu 80’in üzerinde değişik tür ve 400’ün üzerinde renk ve desen çeşitliliği ile dünya doğal taş ihracatında Çin ve İtalya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Dünyanın en çok mermer – traverten ihracatı yapan ülkesi konumundaki Türkiye, tüm pazarda lider olabilmek için işlenmiş doğal taş pazarına yöneldi. Dünya genelinde işlenmiş doğal taş ithalatının bir numaralı ülkesi olan Amerika, sektör temsilcileri için büyük önem taşıyor. Türk doğal taş üreticileri hedefleri doğrultusunda bu yıl Las Vegas’ta düzenlenen ve doğal taş sektörünün Amerika’daki en büyük fuarı olan Coverings – Showcasing Tile + Stone’da gövde gösterisi yaptı.

Amerika’da bu yıl 25’incisi düzenlenen Coverings Fuarı dünyanın farklı bölgelerinden ve pek çok ülkeden yaklaşık 1300 doğal taş firmasını ağırladı. Fuara, Türkiye’den İMİB (İstanbul Maden İhracatçıları Birliği)’in milli katılım organizasyonuyla 17 firma, bireysel olarak ise 16 firma katıldı. Türkiye pavilyonu için ayrılan 502 metrekarelik alanda ziyaretçilerine Türk doğal taşlarını tanıtan sektör temsilcileri yeni pazarlarla tanışma fırsatı da yakaladı. Fuarın ikinci günü Los Angeles Başkonsolosu Aydın Topçu’nun da ziyaret ettiği Türk doğal taşı sektörü temsilcileri, önemli iş anlaşmalarına imza attı.

Türkiye’nin Ocak-Nisan 2014 döneminde gerçekleştirdiği maden ihracatının yüzde 45’ini doğal taş ihracatının oluşturduğunu belirten İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Dünya genelinde en büyük doğal taş ithalatçısı konumundaki Amerika, sektörümüz için kritik öneme sahip bir ülke. Türk doğal taş sektörünün en çok ihracat yaptığı ülke sıralamasında Çin’in ardından ikinci sırada yer alan ABD, işlenmiş doğal taş ihracatımızda ise ilk sırada yer alıyor. 2014 yılı ihracat rakamlarına baktığımıza Amerika’ya gerçekleştirdiğimiz doğal taş ihracatında yüzde 18,20’lik bir artış görüyoruz. Ocak-Nisan 2014 döneminde Amerika’ya 103 milyon 670 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren sektörümüzün yılın geri kalan döneminde fuarında katkısıyla ihracatını çok daha fazla artıracağını öngörüyoruz” dedi.

Daha geniş bir coğrafyaya yayılarak ihracatını artırmak isteyen sektörler için fuarların son derece önemli olduğunu söyleyen Ali Kahyaoğlu “Türkiye’nin  doğal taş zenginliğinin global pazarlarda tanıtılmasında fuarlar önemli bir role sahip. Fuarlar sayesinde diğer ülkelerdeki rakipleri izleme ve sektördeki son gelişmeleri takip etme şansı yakalıyoruz. Bu doğrultuda İMİB olarak firmalarımızla birlikte sektörümüz için kritik önemde olan fuarlarda mutlaka yer alıyoruz. Bu yıl Coverings Fuarı’na 13. milli katılımımızı gerçekleştirdik. Sektör firmalarımızın 502 metrekarelik alanda ürünlerini tanıtma şansı yakaladığı fuar oldukça iyi geçti. Fuarda yapılan işbirliklerinin 2014 yılı ihracatımıza pozitif katkısı olacağına yürekten inanıyorum. Birlik olarak önümüzdeki sene Orlando şehrinde düzenlenecek Coverings 2015 fuarına mevcut alanımızı iki katına çıkartarak katılım sağlayacağız.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın