İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İlk çeyrek bilançolarıyla öne çıkanlar

İDİL TARAKLI >> Borsa şirketlerinin nisan ayının son haftasında açıklanmaya başlayan 2014 yılı ilk çeyrek bilançolarının önemli bir bölümü Borsa İstanbul’a (BIST) gelmiş durumda. 20 Mayıs tarihine kadar tamamı BIST’e verilmiş olacak.

Hatırlanacağı gibi geçen hafta söz konusu bilanço beklentilerine yönelik bir haber hazırlamıştık. Bu hafta ise borsaya gelen şirket bilançolarına ve BIST’teki fiyatlarına göre “al” veren hisselere yönelik bir çalışma gerçekleştirdik. Ancak buna geçmeden önce genel bir bilanço analizi yapmakta da yarar var…

Şimdiye kadar BIST’e gelen bilançolardan sanayi şirketlerindeki kar artışının geçen senenin ilk çeyreğine göre yüzde 22 oranında arttığı görülüyor. Diğer yandan banka karlarının toplamda yüzde 21 oranında daraldığını belirtelim. Sigorta şirketlerinin net karı ise yüzde 60 oranında artış göstermiş bulunuyor.

Bugüne kadar açıklanan bilançoların beklenenden daha olumlu geldiğini ifade eden analistlere göre, sanayi şirketleri özellikle de ihracat yapan sanayi şirketlerinin satış ve karlılık rakamları olumlu. Bankalar içinse durum farklı. Banka karlarının yılın ilk çeyreğinde beklendiği gibi 2013’ün eş dönemine göre azaldığını hatırlatan analistler, ancak genelde beklenenden daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

“SANAYİ ŞİRKETLERİNE DİKKAT”

Makro ve ekonomik değerlemeler nedeniyle sanayi, özellikle de ihracat yapan sanayi şirketlerinin bilançolarındaki satış ve karlılıklarının olumlu olduğunu söyleyen ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar, “Bugüne kadar açıklanan bilançolar genelde beklenenden daha olumlu geldi. Geçen yıla göre döviz fiyatlarının yüksek olması, sanayi ürünleri açısından ithalatı caydırıcı etki yaptı. Bu da ihracatı hem daha cazip hem daha kolay hale getirdi. Böylece sanayi şirketlerinin satış ve karları olumlu etkilendi. Ayrıca euro bölgesindeki ekonomik toparlanma da dış talep yolu ile sanayiyi destekliyor” diyor.

Banka tarafında ise 2013 yılı birinci çeyrek karlarına göre azalış olduğunu hatırlatan Arda Coşar, şöyle devam ediyor: “Bunda faizlerin yükselmesi, dolayısıyla bankaların fonlama maliyetlerinin yükselmesi, ayrıca TCMB sıkılaştırıcı politikaları, BDDK’nın krediler üzerine getirdiği tedbirlerin bankaların kredi hacmindeki artışı frenlemesi etkili oluyor. Bununla beraber bankaların karları beklendiği gibi geçen yıl aynı döneme göre azalsa da, beklenenden daha yüksek olduğunu da söylemek gerekir. Bu da BIST-100 performansı için olumlu bir durum.”

Ekonomik koşulların sanayi şirketlerini desteklediğini belirten Coşar, yılın kalan bölümü için sanayi şirketlerindeki olumlu seyrin devamını bekliyor. Banka tarafında ise yılın ikinci çeyreğinde karların azalmaya devam edeceğini öngören Coşar, yılın üçüncü çeyreğinin dengelenme süreci olacağını, dördüncü çeyrekte ise bankaların tekrar kar artışına başlayabileceğini düşünüyor. Coşar, faizlerdeki gerilemenin devam etmesi, TCMB’nin yıl içerisinde faizlerde yapabileceği indirim, Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından gelebilecek bir parasal genişleme operasyonunun da banka karlarını olumlu etkileyeceğini hatırlatıyor. Yatırımcıları bilanço rakamlarını analiz ederken dikkatli olmaları konusunda uyaran Coşar, “Net kar rakamına tek başına bakmak yeterli olmaz. Bu noktada şirket karını faaliyet dışı ya da bir defalık olan gelirden sağlamış olabilir. Bu hataya düşmemek için gelir tablosunda satış geliri, esas faaliyet karı, FAVÖK ve net kar rakamlarının beraber artması önemli” diyor.

“İHRACATÇI OLANLAR İZLENMELİ”

TL’nin değer kaybetmesinin ihracat yapan şirketleri olumlu etkilediğini söyleyen Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Yılın ilk çeyreği kredi büyümesinin düşük (yüzde 3.7), iç talebin zayıf olduğu bir dönemdi. Örneğin Vestel Elektronik iki yıldan beri ilk kez bu çeyrekte net kar açıkladı. Öte yandan 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerden sonra iç talebin arttığı görülüyor. Nitekim oto satışları nisan ayında mart ayına göre yüzde 12 yükseldi. Önümüzdeki dönemde tüketici güvenin artmasıyla birlikte kredi büyümelerinde artış yaşanabilir.”

Yatırımcıların bilançoları incelerken şirketlerin net kara nasıl ulaştıklarını incelemesinin yerinde olacağını ifade eden Yalçın’a göre, bir şirketin satışları, zam yaptığı için mi yoksa talepteki artıştan mı kaynaklanmış buna bakılmalı.

Şirketin ihracata yönelip yönelmediği, TL’nin zayıflamasından nasıl etkilendiğinin de önemli olacağını kaydeden Yalçın, “Bunlar dışında yatırımcılar borçluluk ve likidite durumuna da bakmalı. Yılın birinci çeyreğinde şirketlerin karlılıklarının arttığını görüyoruz. Şirketlerin bu marjları yılın geri kalanında koruyup koruyamayacakları da önemli olacak” diyor.

Arda COŞAR / ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı: “Alarko Carrier’in olumlu performansının devamını bekliyoruz”

Alarko Carrier: Bu yıl şubat ve nisan aylarında yeni segment klimalarını piyasaya sürdü. Aynı zamanda gerek yurtiçi gerekse yurtdışı satışlarda güçlü artışlar öngörüyor. İstanbul Dudullu’daki radyatör üretim tesisinin kapasitesini artıran şirket, 263 bayi ve 243 satış sonrası hizmet birimi ile faaliyet gösteriyor. 2014 yılı ilk çeyreğinde satış gelirini 2013 eş dönemine göre yüzde 26.40 artırarak 91 milyon 562 bin TL’ye çıkardı. Şirketin brüt kar marjı ise 2013 ilk çeyreğinde yüzde 22.74 iken 2014’ün eş döneminde 27.77 oldu. Şirketin net karı ise hem satış gelirlerinde, hem de karlılığında görülen artışla yüzde 238 artarak 10 milyon 164 bin TL’ye ulaştı. 2014 yılı ilk bilanço döneminde başarılı performans gösteren şirketin olumlu performansını devam ettirmesini bekliyoruz. Alarko Carrier hisseleri için 50 TL hedef fiyatla yüzde 50 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Ege Seramik: Geçen yılın ilk üç aylık döneminde 57 milyon 192 bin TL olan satış gelirlerini 2014’ün eş döneminde yüzde18 artışla 67 milyon 662 bin TL’ye yükseltti. Brüt kar marjı ise yüzde 26.61’den 34.24’e ulaştı. 2013’ün ilk çeyreğinde 6 milyon 437 bin TL olan net karı 2014 yılının eş döneminde yüzde 53.80 artışla 9 milyon 905 bin TL oldu. Bir önceki yıl maliyetlerin artması ve şirketin iç pazara yönelmesi nedeniyle Ege Seramik’in karı azalmıştı. 2014 yılı ilk çeyreğinde doğalgaz fiyatlarına zam gelmemesi ve seramik ürünlerinin en önemli girdisi olan zirkon malzeme fiyatlarının 2013 yılında eski seviyelerine inmesi, maliyetleri yeniden azalttı. Öte yandan Ege Seramik hisselerinin 6.88’lik fiyat/kazanç oranıyla emsallerine göre iskontolu olduğu gözleniyor. Ege Seramik hisseleri için 3.75 TL hedef fiyatla yüzde 20 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Ereğli Demir Çelik: 2014 yılı ilk çeyreğinde satışlarını hem hacim, hem de gelir bazında artırdı. 145 bin ton ihracat yapan şirket aynı zamanda müşteri sayısını da yükseltti. 2014 yılı ilk çeyreğinde 35 milyon dolar değerinde yatırım yapan Erdemir, satış ve pazarlama faaliyetlerine de ağırlık vererek bu durumdan da olumlu etkilendi. Şirket 2014 yılı ilk çeyreğinde geçen yılın eş dönemine göre satış gelirini yüzde 21 artırarak 2 milyar 934 milyona, faaliyet karını da yüzde 57 artırarak 531 milyon 338 bin TL’ye çıkardı. Ayrıca şirketin 2013 ilk çeyreğinde yüzde 16.2 olan brüt karlılığı 2014 yılının eş dönemde 20.54’e yükseldi. Net karı ise yüzde 87 yükselerek 450 milyon 503 bin TL oldu. Hisse başına net karı 0.0652 TL’den 0.1235 TL’ye ulaştı. 2014 yılı ilk çeyreği şirket için hem satış, hem de karlılık bazında olumlu geçti. Euro bölgesinde görülen ekonomik toparlanmanın şirketi olumlu etkilediği görülüyor. Erdemir hisseleri için 3.6 TL hedef fiyatla yüzde 17 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Barkın YALÇIN / Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı: “Ford Otosan’da satışların yükselmesini bekliyoruz”

Ford Otosan: Bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde 203 milyon TL net kar açıkladı (beklenti 80 milyon TL idi). Yılın ilk çeyreğinde 148 milyon TL ertelenmiş vergi geliri yazan şirketin satış gelirleri, 2013’ün eş dönemine göre yüzde 20 azalarak 2 milyar TL oldu. Öte yandan yurtiçi satışlarının yüzde 13.4, yurtdışı satışların ise yüzde 36 oranında azaldığını görüyoruz. Bunda zayıf talep ve yeni ürün geçişlerinin etkili olduğu görülüyor. Ancak karlılığa odaklanarak ve ürün fiyatlarındaki artış ve maliyetlerdeki azalışla birlikte şirketin FAVÖK marjı beklentilerin üzerinde yüzde 7.6 olarak geldi. Önümüzdeki dönemde iç talebin göreceli artmasına bağlı olarak satışların yükselmesini bekliyoruz. Ford Otosan hisseleri için 27 TL hedef fiyatla yüzde 8 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Emlak Konut GYO: Bu yılın birinci çeyreğinde 384 milyon TL net kar açıkladı. Beklenti 258 milyon TL idi. Şirketin satış gelirleri yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 13 oranında artarak 422 milyon TL oldu. Arsa karşılığı gelir paylaşım modeli çerçevesinde yapılan satışlar bunda etkili oldu. Emlak Konut GYO; elindeki arsaları, arsa değerinin ortalama 1.8 katı fiyata ihale ederek değer yaratıyor. Şirket 2014 ilk çeyreğinde 43 milyon TL diğer faaliyet geliri ve 86 milyon TL de finansal gelir yazdı. Emlak Konut GYO hisseleri için 3 TL hedef fiyatla yüzde 6 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Petkim: Yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde 37 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin satış gelirleri gerek yurtiçi gerekse yurtdışında talebin artması sonucu yüzde 20 oranında artarak beklentilerin üzerinde 1.19 milyar TL’ye ulaştı. Ayrıca TL’nin değer kaybından sonra marjlar da iyileşmeye devam ediyor. Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.4 olan brüt kar marjı bu yıl yüzde 7.8’e çıktı. Petkim hisseleri için 3.40 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın