İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye ilk çeyrekte siber tehditlere boyun eğdi

Kaspersky Lab, dünya genelindeki BT tehditleri ile ilgili hazırladığı raporların yanı sıra, Kaspersky Security Network üzerinden elde edilen verileri temel alarak 2014’ün ilk çeyreğinde Türkiye ile ilgili istatistikleri de yayımladı. 15 milyonu aşkın siber saldırı ve kötü amaçlı yazılım, kullanıcıların bilgisayarları ve mobil cihazlarında kurulmuş olan Kaspersky Lab ürünleri tarafından etkisiz hale getirildi ve burada elde edilen verilere göre 2013’ün aynı dönemine kıyasla bildirilen vakaların sayısında %50 oranında bir artış görüldü. Bu güvenlik oranı dünya genelindeki toplamın %1,3’ünü oluşturuyor.

Kaspersky Lab Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Ghareeb Saad konuyla ilgili şunları söyledi:

“2013 senesinde taşınabilir medya ve yerel ağlar Türkiye’deki temel BT tehlikeleriyken, 2014’ün ilk çeyreğinde internet saldırıları tehditlerin başını çekti. Bu özellikle drive-by saldırılar denilen ve kullanıcıların virüs bulaşmış bir siteye uğramaları sonucu haberleri olmadan kötücül yazılımın bilgisayarlarına yüklenmesi ve sisteme virüs bulaşması ile olan saldırılar için geçerlidir. Bu tarz saldırılardan korunmak için şirketlerin ve ev kullanıcılarının tehditleri algılayabilecek Internet Security sınıfı çözümlere ihtiyacı bulunuyor. Tarayıcılar ve eklentiler için en son güncellemelerin yapılması da büyük önem taşıyor.”

İnceleme dönemi boyunca Türkiye’deki kullanıcıların %31,4’ü web üzerinden gelen 8,7 milyon tehdit ile karşılaştı. Konu web bağlantılı bu tehlikeler olduğunda, Türkiye bu rakamlarla dünya genelindeki derecelendirmede 17. sırada yer alıyor. Bu sonuç, kullanıcılarının %30’unun bu türdeki tehditlerden etkilendiği Almanya’ya çok yakınken, sırasıyla %26,7, %15,7 ve %24,3 oranlarına sahip Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Afrika veya Mısır’dan ise daha fazladır.

Katılımcı bilgisayarlarında toplam 6,9 milyon yerel kötücül vaka tespit edildi. Bölgesel araştırmalardan elde edilen bulgular, Türkiye’deki toplam kullanıcıların %44,9’unun yerel kötü amaçlı yazılımlardan etkilendiğini göstererek bu yüzde Türkiye’yi 25. sıraya yerleştiriyor. Bu konuda Almanya’nın oranı %25,2’dir.

2014’ün ilk çeyreğinde Türkiye’de en çok faydalanılan zayıf noktalar, Media Player Classic ve Oracle Java’daki güvenlik açıklıkları oldu.

Herhangi bir Kaspersky Lab müşterisinin çevrimiçi bir tehdit ile saldırıya uğraması durumunda, şirket uzmanları, sisteme girmeye çalışan kötü amaçlı nesnelerin konumunu ve bu tehditlerin kaynağını araştırıyor. Bu verilere dayalı olarak, Türkiye’deki kötü amaçlı yazılımların neden olduğu zararlı vakaların oranı olan %0,81 (bu oran, 2,9 milyondan fazla vaka anlamına gelmektedir), Türkiye’yi dünya genelinde 12.sıraya taşıdı. Türkiye’deki kötü amaçlı sunucuların sayısı, örneğin, Almanya veya İngiltere ile kıyaslandığında daha düşüktür (sırasıyla, %10,54 ile 4. sırada, %6,3 ile 5. sırada yer almaktadır).


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın