İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İTO Başkanı Çağlar: ‘MB, üretimden yana tavır aldı’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, T.C. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun borç verme faiz oranında değişikliğe gitmeme kararını değerlendirdi.

Merkez Bankası’nın tüm baskılara rağmen politika faizinde artırımına gitmediğini belirten Çağlar, “Merkez Bankası’nın bu kararı Türkiye’nin daima üreterek büyümesini savunan biz işadamları tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Merkez Bankası, iş dünyamızın hassasiyetine ortak oldu ve tavrını üretimden yana koydu” dedi.

İş alemi olarak her zaman reel ekonominin peşinde olduklarını vurgulayan Çağlar, şunları söyledi: “Biz iş alemi olarak yüksek faiz ortamını hiçbir zaman memnuniyetle karşılamayız. Yüksek faiz reel yatırımın düşmanıdır. Bizim için aslolan yatırımların artması, üretime dayalı bir büyüme modeli oluşturulmasıdır. Bu da düşük faizli ve istikrarlı bir ekonomiden geçmektedir. Merkez Bankası’nın bu konuda piyasayı iyi okuduğunu düşünüyorum. Öte yandan faiz artışıyla, kur dengesiyle sağlanacak bir refahın kalıcı olmayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Sürdürülebilir büyüme ancak üretmekten geçiyor. Biz politika yapıcılardan asıl bu konularda kararlı ve dirayetli adımlar bekliyoruz. Türkiye’nin artık kaybedecek vakti kalmamıştır.”

“PİYASA KENDİ DENGESİNİ BULACAKTIR”

Merkez Bankası’nın tavrını üretimden yana koyduğunu ifade eden İbrahim Çağlar, “Zaten uzun süredir değerli bir TL kuru ile çalıştığımızın farkındayız. Bu anlamda, dövizdeki dalgalanmanın bir süre sonra durulacağına inanıyoruz. Piyasa kendi dengesini bulacaktır. Bu yeni denge kurulurken üzerine bir de faiz artırımı yoluyla maliyetleri daha da yükseltecek bir hamle yapılmamış olmasını ise yerinde bir karar olarak görüyoruz” dedi.

İbrahim Çağlar, Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılaştırmaya gerekli görüldüğü günlerde devam edileceği sinyalini verdiğini de kaydetti. Çağlar, “Bunu enflasyonu kısmen kontrol altında tutmaya dönük sınırlı bir aksiyon olarak görüyoruz. Ek parasal sıkılaştırmanın ne sıklıkla uygulanacağı da iş dünyasının faiz öngörüsünde bulunması için önemli olacak” dedi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın