İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya rekor peşinde

0,,17005506_303,00ABD yönetimi Almanya’yı aşırı ihracat fazlasından dolayı yeniden eleştirdi. ABD Maliye Bakanlığının Kongre’ye gönderdiği raporda, Almanya’daki ‘kanı çekilmiş’ iç konjonktür ve ihracat bağımlılığının Avrupa’nın istikrarını olduğu kadar küresel ekonomiyi de tehdit ettiği belirtildi. Bu dengesizliğin birçok Euro Bölgesi ülkesinin yoğun sorunlarla boğuştuğu bir döneme tesadüf ettiğine de raporda dikkat çekildi. Amerikan yönetimi, Almanya’dan yurt içi talebi teşvik edip Avrupa’yı istikrara kavuşturmasını talep etti. Almanya, aşırı ihracat fazlasından dolayı yıllardır eleştirilmekteydi.

ABD Maliye Bakanlığı’nın Kongre’ye sunulmak üzere hazırladığı raporda, Almanya’nın Euro krizi sırasında da ticaret bilançosunda yüksek fazla verme eğilimini yumuşatmadığına işaret edildi. Yabancı ülkelerle mal, hizmet ve sermaye mübadelesinden kaynaklanan ödemeler dengesi fazlasının da 2012 yılında Çin’i bile gölgede bıraktığına işaret edilen raporda Alman ticaret politikasının Euro Bölgesi’nde ve bütün dünyada deflasyon etkisi yaptığı eleştirisine yer verildi.

Rekor fazla bekleniyor

Haftalık Alman gazetesi Die Zeit’ta çıkan bir habere göre, Almanya, aşırı dış ticaret fazlası nedeniyle Avrupa Birliği Komisyonu tarafından uyarılacak. Buna, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin bundan iki yıl önce kararlaştırılan ‘makro ekonomik dengesizliklerden kaçınma ve dengesizlikleri düzeltme’ ilkelerine uymaması gerekçe gösteriliyor. AB direktifinde, üç yıllık ödemeler dengesi fazlası ortalamasının yüzde 6’yı geçmemesi öngörülüyor.

Almanya yıllardır bu oranın üzerinde seyrettiği için Komisyon’un inceleme başlatıp Almanya’yı para cezasına çarptırabileceğine gazetenin haberinde yer verildi. Almanya, hükümet sözcüsü kanalıyla yaptığı açıklamada Brüksel’den uyarı gelebileceğine dair herhangi bir işaret alınmadığını, sadece ödemeler dengesi rakamlarını baz almanın gerçeği yansıtamayacağını duyurdu.

Münih’teki Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (ifo) analizine göre, Almanya bu yıl rekor fazla elde edecek. Enstitü bundan birkaç hafta önce Reuters Haber Ajansı için hazırladığı araştırmada dünya ekonomisindeki canlanmaya paralel olarak ödemeler dengesi fazlasının 200 milyar euroya ulaşabileceği ortaya çıkarılmıştı. 2013 yılının ilk yarısında ise Almanya’nın ödemeler dengesi fazlası 96 milyar euroyu buldu. Bu rakam, ödemeler dengesi fazlasının Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla’nın yüzde 7,2’sine tekabül ettiğini gösteriyor.

Son iki yılda Almanya, ödenmeler dengesi fazlasında dünya rekoru kırmış ve 2012 yılında 238 milyar dolarlık fazla elde etmişti. Aynı yıl Çin 193, Suudi Arabistan ise 165 milyar dolarlık fazla kaydetmişti. Ifo, bu nedenle Almanya’yı ‘dünyanın bir numaralı sermaye ihracatçısı’ olarak adlandırıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın