İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tempolu yürüyüş ile üç kat daha fazla kalori yakın

saglik_icin_yuruyusun_onemi_546584855901Kilo vermek ve fit gözükmek hepimizin amacıyken, çok azımızın spor yapması ne kadar ironik! Fiziksel ve ruhsal yönden yaşam kalitemizi artırmak ve bu kalitenin devamını sağlamak için spora mutlaka zaman ayırmamız gerekiyor. Haftanın üç-dört günü, bir saati spora ayırarak harika sonuçlar elde etmek mümkün. İster yeni doğum yapmış olun, ister üzerinden yıllar geçsin, spora başladığınız o ilk gün yeni bir yaşama da “merhaba” demiş olacaksınız.

Ne kadar süre yürüdüğünüzden çok, hangi tempoda yürüdüğünüz çok daha önemli. 35 dakikalık orta tempolu bir yürüyüşle 135 kalori, yüksek tempoda yürüyerek ise 425 kalori yakabilirsiniz.

15 dakidadan sonra yağ yakımı başlıyor

Yürüyüş yapacaksanız, özellikle açık havada yapmanızı tavsiye ederiz. Açık havada yapılan yürüyüşlerde hem sıkılmaz hem de oksijen almış olursunuz. Spor yaparken, ilk önce karbonhidratlar, sonra proteinler ve en sonunda da yağlar yakılacaktır. Bu yüzden hafif ve orta şiddetteki bu yürüyüşlerde zamanı, kendinizi çok yormayacak şekilde, olabildiğince uzun tutmalısınız. Çünkü vücutta yağ yakımı 12-15 dakikadan sonra başlayıp, her geçen dakika daha fazla artıyor. Yağ yakımının gerçekleşmesi ve etkili sonuç almanız için haftanın üç günü, en az 30 dakika orta tempoda yürümelisiniz. Sonraki hfatalarda bu tempoyu yükselterek yaktığınız kaloriyi artırabilir, kaslarınızı güçlendirerek daha sağlıklı bir görünüme kavuşabilirsiniz.

Su tüketimine dikkat

Unutulmaması gereken önemli bir detay da, spor yaparken su tüketimine dikkat edilmesi gerektiği. Terle birlikte su ve tuz kaybı olacağından, günde ağırlığınızın her 25 kilosu başına 1 litre su tüketmelisiniz. Egzersiz yapılan günlerde, antrenmandan yaklaşık yarım saat önce iki bardak, antrenmanın her 20 dakikası için de bir bardak su içmenizi tavsiye ederiz.

Hamilelik sonrası kilolardan kurtulmak

Çoğu kadın hamilelik döneminden sonra eski kilosuna kolay dönemiyor. Bunun sonucunda vücutta deformasyon oluşuyor, çatlak ve selülitler ortaya çıkabiliyor. Ruhsal problemler de (postnatal depresyon) holusalık döneminde kadınlara sıkıntılı günler yaşatabiliyor. Tüm bu sorunların çözüü aslında tek: Sağlıklı beslenecek ve mutlaka spor yapacaksınız.

Doğumdan sonra spor

Normal doğumdan 10-14 gun, sezeryan doğumdan ise dört-altı hafta sonra, fiziksel egrezsiz ve aktivitelere başlayabilirsiniz. Çünkü spor yapmak hem fiziksel hem de ruhsal yönden kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Spora orta ve yavaş tempoda yürüyüşlerle başlayabilir, zamanla temponuzu artırabilirsiniz. Hangi egzersizi yaparsanız yapın, doktorunuza mutlaka danışmanız gerektiğini sakın unutmayın. Kilo vermek ve forma girmek isterken, vücudunuzda farklı sorunlara yol açmanızı istemeyiz.

Yürüyüş yapmanın faydaları

>> Damarları rahatlatarak, kan dolaşımını iyileştirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır.

>> Kalp kası dahil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek, daha etkin çalışmalarını sağlar. 

>> Kan basıncını düzenler.

>> Şişmanlık riskini azaltır, sindirimi kolaylaştırır.

>> Beyine oksijen gidişini azaltarak zihinsel keskinliği ve yaratıcı düzünşce potansiyelini yükseltir. 

>> Eklem ve kaslaın esnekliğini artırarak, bel boyun ağrılarını hafifletir.

>> Kemiklerin sertleşmesini ve kuvvetlenmesini sağlar, kadınlarda ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltır.

>> Vücudun doğal keyif verici hormonu olan endorfin salınımını artırır.

>> Yaşlanma sürecini geciktirerek, genç görünüm sağlar.

>> Uykusuzluğu azaltır, rahatlamaya yardımcı olur.

 

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın