İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bist 100 Endeksi?nde tarihi zirveler test ediliyor

İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan BİST ve VOB’a yönelik günlük yorum ve beklentileri değerlendirdi:

Bist 100 Endeksi ilk seansı yüzde 0,32?lik değer artışı ile 85,423 seviyesinden tamamladı. Endeks seans başlangıcında yorgun görünüm sergilemişti. Geçtiğimiz gün açıklanan Türkiye Tüketici Güveni?nin Nisan ayında bir önceki aya oranla yüzde 0,9 oranında artarak 75,6 seviyesine ulaşması piyasalara moral verdi. Önümüzdeki dönemlerde tüketim harcamalarında artış olabileceğini sinyal verdiğinden dolayı ekonomik aktivite endekslerinde yukarı yönde ivme beklentimizin artmasına neden olmakta. Bu verinin ardından Dış Ticaret açığı Mart ayında 7,39 Milyar Dolar ile beklentilerin altında gerçekleşti. Aynı zamanda ihracatın ithalatı karşılama oranını ele aldığımızda yüzde 64 dolaylarını aşması diğer olumlu etkenlerden. Gelişmeler sonrası enflasyon raporunu açıklayan TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın düşük faiz oranlarının aşırı kredi borçlanmasına yönlendirebileceği endişesini tekrar dile getirmesi önümüzdeki dönemlerde bu konuda hükümet ile birlikte yeni önlemler alınabilme ihtimallerini akıllara getiriyor. 2013 yıl sonu enflasyon tahmininin %4,1 ile %6,5 aralığında olmak üzere ortalama yüzde 5,3 olarak korunduğunu ve yeni yılda büyüme hedeflendiğinin belirtilmesi son aylarda süregelen para politikaların hız kesmeden devam edeceğini gösteriyor.

Günün devamında Şekerbank tarafından açıklanan ilk çeyrek bilançosuna göre 60,9 Milyon TL net kar elde etmesi ikinci seansta endekse kuvvet verdi.

Önümüzdeki günlerde Türkiye TÜFE ile ÜFE verileri açıklanacak. Piyasanın ön planında daha çok TÜFE verisi olacaktır. Aylık bazda TÜFE en son %0,66 seviyesinde paralel bir seyir izlerken yıllık bazda %7 seviyesinin üst bölgesine geçmesi kısmen tedirginlik yaratmakta. TCMB PPK toplantı özetinde yıllık enflasyondaki beklentilerin üzerinde gerçekleşen artışın daha çok işlenmemiş gıda fiyatlarından dolayı gerçekleştiğinin ve temel enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrinin korunduğu belirtilmişti.

Bist 100 Endeksi gün içerisinde 85.174 – 86.499 bandı arasında işlem görmesinin ardından yüzde 1,05?lik değer artışı ile 86,046 seviyesinden kapattı. İMKB Banka Endeksi yüzde 1,04 yükselirken, Sanayi Endeksi?nin de yüzde 0,54 değer kazandığını görüyoruz.

Bist 100 Endeksi?ni tekniksel olarak incelediğimizde hafta başından itibaren 85,000 desteğinin kuvvetli görünümünü korumasının da etkisiyle kısa ve orta vadede yükselen trendini devam ettirdiğini söyleyebiliriz. MACD ve On Balance Volume indikatörlerinin yükselişi teyit ettiğini ve alımların hacimli olduğunu da ayrıca belirtmek istiyoruz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın