İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gayrimenkul devleri ArkiPARC 2013’te buluştu

Kentsel Kalite için Diyalog mottosuyla 2008 yılında yola çıkan ve bu yıl 4.sü düzenlenen ArkiPARC etkinliği, ?Cumhuriyet’in 100. Yılına 10 Kala? teması ile 10-11 Nisan tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenleniyor.

Gayrimenkul sektörünün birbirinden önemli isimlerinin ağırlandığı ArkiPARC 2013 ikinci gününde de sektörle ilgili zengin içerikli oturumlarla katılımcılarını ağırladı.

ArkiPARC 2013’ün ikinci günü EA İnşaat Genel Müdürü Hakan Gümüş’ün moderatörlüğünü yaptığı Urbanite Kartal oturumu ile başladı. Yoğun katılımla gerçekleşen ?Urbanite Kartal? oturumunda 1+1 Mimarlık kurucusu Ervin Garip ve Banu Garip, Aydan Bozkurt, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdür Cansel Turgut, Kuzeybatı Gayrimenkul Genel Müdürü Murat Ergin, Ekşioğlu İnşaat Genel Müdürü Kadem Ekşi,İ BB’den Selami Keskin, Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, Anadolu Gayrimenkul Proje Geliştirme Müdürü Batuhan Tarkan, Kartal Kentsel Dönüşüm Derneği’nden Miray Özkan ev Kentsel Strateji’den Sıla Akalp gibi farklı disiplinlerden konuşmacılar Kartal’ın önemini, yatırım potansiyellerini ve dönüşümün nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği masaya yatırıldı.

Nasıl Akıllıca Otel Yatırımı Yapılır?

Gayrimenkul sektörünün önemli bir ayağını oluşturan ?Otel Yatırımları? Ömer İsvan başkanlığında Atilla Öztürk, Alaaddin Babaoğlu ve Haluk Kaya ile tartışıldı. İsvan konuşmasında Türkiye’de otellerin nereye yapılırsa yapılsın satılabileceği genel görüşü korkutucu bulduğunu belirtirken, Haluk Kaya turizm konusunda büyük bir pazar olduğunu, akıllı yatırımlar yapılması gerektiğini ancak İstanbul’un bu yatırımlara altyapısal olarak hazır olmadığını ve artık karma kullanımlı otellerin ihtiyaca cevap vereceğinin altını çizdi. Alaaddin Babaoğlu ise otelin ticari bir yatırım olduğunu vebu tip yatırımların danışman olmadan gerçekleştirilemeyeceğini belirtirken, sektörde ntellektüel bir tartışma ortamının varolmaya başladığını ifade etti. Atilla Öztürk sadece danışmanların tavsiyeleriyle anlamlı yatırım yapamayacaklarını söylerken, tüm verileri yatırımcı zihninin süzgecinden geçirerek kendi gerçekleştirmek gerektiğinin altını çizdi.

“Akıllı Kentler için Akıllı Kentlilere ve Akıllı Yönetimlere İhtiyaç Var?

?10 Kala Gelecek Tahayyülleri? oturumunun moderatörlüğünü Gökhan Avcıoğlu yaparken konuşmacılar Cem Kozar, Murat Şahin ve Reha Yurdakul oldu. Kozar, konuşmasında kentlerin bugünkü sorunlarını ele alarak gelecek öngörülerini paylaştı. Yerel yönetimleri, TOKİ’yi ve GYO’ları değerlendiren Kozar, İstanbul’daki Taksim, Kanal İstanbul gibi projelerden yola çıkarak yerel yönetimlerin tepeden inme bir şekilde proje geliştirdiğini söyledi. Kozar bu tarz projelerle kent olamama (non-city) halinin yaratıldığını vurguladı ve “Akıllı kentler için akıllı kentlilere ve akıllı yönetimlere ihtiyaç var.” diyerek ancak bu şekilde daha yaşanılabilir kentlerin inşa edileceğini söyledi. Fütüristler Derneği Başkanı Murat Şahin ise son 20 yılda ortaya çıkan teknolojik değişimlerin insan hayatına etkisini aktarırken izleyicilere izlettiği kısa videoda ise gelecek kentlerinde insanların yaşayış biçimini gözler önüne serdi. Bilişim Teknolojisi Mimarı Reha Yurdakul konuşmasında, teknolojik gelişmenin ve geliştirilen birçok informasyonun kentlere etkisine değindi. İnsan hayatını kolaylaştıran teknolojik gelişmeler sonucunda kent sorunlarının giderek çözüme kavuşturulacağını belirten Yurdakul, bu sorunlardan en önemlilerini trafik ve güvenlik olarak değerlendirdi.

Bodrum’un Gelecek Vizyonu ArkiPARC 2013’te Tartışıldı

Ali Pamir moderatörlüğündeki ?Bodrum’un Gelecek Vizyonu? oturumunda konuşmacılar Haluk Bilgin, Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, Astay Gayrimenkul’den Atilla Öztürk, Andrew Jacobs ve Orijin Grubu Gayrimenkul Yatırımları’ndan Hakan Kurt oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Haluk Bilgin, kurum olarak Bodrum’un tek bir kent olarak değil Türkiye’nin, Ege Bölgesi’nin içindeki konumuna göre planlama yaptıklarını vurguladı. Bodrum’un tarihi, kültürel ve turistik değerinin yüksek olmasından dolayı rantın da çok yüksek olduğu bir bölge olduğunu belirten Bilgin, Bodrum’un dahil olduğu planları ince eleyip sık dokuyarak geliştirdiklerini söyledi. Mustafa Saruhan stratejik planlar ile turizm arasındaki ilişkiyi aktararak stratejik planların özellikle turizmden geçimini sağlayan kentlerde çok önemli olduğunu, yatırımcının, ticaretçinin, sosyal ortamın birçok sorununun bulunduğunu, bu sorunların ise stratejik planlar geliştirilerek çözüme kavuşturulacağının altını çizdi. “Rantın olmadığı yerde pazar yoktur” diyen Atilla Öztürk ise  Astay Gayrimenkul olarak Bodrum’da gerçekleştirdikleri yatırımlardan bahsetti. Öztürk’ten sonra söz alan Andrew Jacobs ise konuşmasında Bodrum’un potansiyellerinden bahsetti. Bodrum’da kıyı kullanımının önemli düzeyde olduğunu belirten Jacobs aşırı gelişme ve yatırım konusunda ise dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Bodrum’u, üst gelir gurubuna hitap eden yatırımların gerçekleşebileceği bir bölge olduğu için seçtiklerini söyleyen Hakan Kurt, gerçekleştirdikleri yatırımlarla Bodrum’u Portofino haline getirmek istediklerini belirtirken Bakanlığın plan kararlarının ise yatırımların gelişimine ket vurduğunu ifade etti.

ArkiPARC’ta Başka Neler Konuşuldu?

İkinci günde ayrıca büyümekte olan bir pazar olarak küçük ofis yatırımları, gündemdeki önemli konulardan biri olan Afet Yasası çerçevesinde afet riski altındaki alanların nasıl dönüştürülmesi gerektiği ve marka kentler ve kent kimliği üzerinden yükselen şehirlerin nasıl piyasada varolduğu konuları farklı yönleriyle değerlendirildi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın