İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Açık sütteki risklere bir yenisi daha eklendi

Araç trafiğinin yoğun olduğu yolların yakınında bulunan meralarda otlatılan ineklerin sütlerindeki kurşun düzeyinin standartların iki kat üzerinde bulunduğu tespit edildi. Uzmanlar sütteki kurşun düzeyinin fazla olmasının, çocuklar başta olmak üzere, insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Bir ağır metal olan kurşun, özellikle çocukların sağlığını etkiliyor. Kurşun zehirlenmesi çocuklarda öğrenme bozukluğu, dikkat eksikliği sendromu, hatta otizme sebep olabiliyor. Anne karnında kurşundan etkilenen bebeklerde prematüre doğumlar, düşük doğum ağırlığı, zihinsel ve nörolojik özür görülebiliyor.

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Özdemir, ineklerin sütlerindeki kurşun ve çinko düzeyinin trafik kirliliğinden etkilenme düzeyini belirlemeye yönelik bir çalışma yaptıklarını söyledi. Çalışma kapsamında E-5 ve otoyol kenarında bulunan meralar ile araç trafiğinin yok denecek kadar az olduğu köylerin meralarında otlayan ineklerden süt örnekleri aldıklarını kaydeden Özdemir, analiz sonuçlarına göre taşıt trafiğinin yoğun olduğu yolların yakınındaki meralarda otlatılan ineklerin sütlerindeki kurşun düzeyinin, Türk Gıda Kodeksi standartlarının belirlediği oranın iki kat üzerinde olduğunu söyledi.

Trafiğin az olduğu yerlerde otlayan ineklerin sütündeki kurşun düzeyinin ise standartlarda belirlenen oranın altında olduğunu ifade eden Özdemir, sütünden faydalanılan hayvanların araç trafiğinden uzak yerlerde otlatılması gerektiğine dikkat çekti. Yol kenarında otlayan ineklerin sütlerini kullanmanın sağlık açısından riskler taşıdığını vurgulayan Özdemir; E-5 ve otoyollarda yoğun trafik olduğunu, bu yolların kenarlarında çok büyük meraların olduğunu ve yolun etrafında otlayan hayvanların sütlerindeki kurşun oranın daha yüksek olduğunu söyledi.

Hayvanların yiyeceği gıdaların, taşıtların geçmediği alanlardan elde edilmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, hayvan merada otlamasa da yol kenarındaki bir yerde yetişen otun silaj yapılması ile aynı etkinin devam ettiğini ifade etti. Meraların yollardan uzakta, taşıtların geçmediği yerlerde bulunması gerektiğini vurgulayan Özdemir, bu meraların ağaçlandırılmasının soruna çözüm sağlayacağını dile getirdi. Ağaçların kurşunu tuttuğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti: ?Meralara şerit şeklinde ağaçlar ekilebilir. Bol yapraklı ağaçlar tercih edilmeli. Bu sayede emisyonun içerilere kadar ulaşması engellenebilir.?

www.suthatti.com.tr



sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın