İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Otomotiv sanayicileri ile Türk kalıp sektörü elele rekor kırdı

Otomotiv sanayisinin en önemli yardımcı sanayilerinden biri olan kalıp sektörü, en büyük müşterisi konumunda olan otomotiv sanayisinin rekor kırdığı 2010 yılını rekor büyüme ile kapattı.

Otomotiv sektörü, ana sanayisinde 10.7 milyar doları, yan sanayisinde ise 4.6 milyar doları aştı. Toplam ihracat ise geçen yıla göre yüzde 41 artışla 15 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’de 2010 yılının otomotiv şampiyonları; Ford 119 bin 133 adet satışla ilk sırada yer alırken, onu 109 bin 138 adetle Fiat, 94 bin 943 adetle Renault ve 49 bin 888 adetle Hyundai izledi. Otomotiv sektörünün büyümesi ile birlikte yerli kalıp sektörü de teknoloji ve bilgi konusunda kendini geliştirerek 2010 yılında ülke ekonomisine değer katan imalat sektörlerden biri oldu.

?Kalıp olmadan üretim olmaz?

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul; ?Kalıp olmadan üretim olmaz. Kalıp, standart ve düşük maliyetli üretimin en temel ekipmanıdır. Özellikle otomotiv imalat sanayine yönelik yapılan yeni yatırımlar, kalıba olan ihtiyacı arttırmaktadır. Herhangi bir aracı üretmek için montaj hattı kadar montaj hattını destekleyecek yan sanayi de gerekiyor. Sorunsuz yan sanayi için de kaliteli kalıp lazım. 2000?li yıllarda otomotiv sanayinde yaşanan hızlı gelişim sürecinde ihtiyaç duyulan kalıpların büyük kısmı, yerli kalıp sanayi o dönemde yeterli kapasite ve kabiliyete ulaşmadığı için, yurtdışından yüksek fiyatlarla tedarik edildi. Adetler ve modeller arttıkça montaj hatlarını destekleyecek olan yan sanayici istenilen kalite ve fiyattaki kalıba ulaşmak için yerli üreticilere yöneldi. Bu süreçte yerli kalıp üretimi teknoloji ve kalifiye eleman yatırımlarını rakiplerinin düzeyine çıkararak Avrupa?nın sayılı üreticileri arasına girdi. Dünyada üretilen kalıpların yüzde 70?i otomotiv sektöründe kullanılıyor. Bu çok önemli bir rakamdır. Türkiye gelecekte otomotiv üretimi konusunda önemli merkezlerden biri olacak. Son dönemde artan talep ile, kalıp imal eden orta ve büyük ölçekli firmalarımızın kapasiteleri dolmuş, 2010 yılında büyük oranda kendi imkanları ile hem makine-teçhizat hem de istihdam artışına yönelik yatırım yapmışlardır.

2011 yılının ilk 6 ayı, kesinleşmiş siparişler ile dolmuştur. Bu siparişlerin yüzde  60`ı ihracata yönelik projelerdir. 2011 yılının ikinci 6 aylık dönemi için verilen tekliflerin görüşmeleri de devam etmektedir? dedi.

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul sözlerini; ?Dünyanın en önemli kalıp tedarikçileri olan Avrupa ülkeleri krizde ağır darbe aldı. İmalat sanayisi gelişmiş ülkeler yüksek maliyeletlerinden dolayı arayış içerisinde. Bu süreçte Türkiye, dünyanın Kalıp tedarik merkezi haline gelme şansına sahiptir. Türk kalıpçıları sadece, Ford ve Renault markalarına kalıp üretmiyor. Mercedes?in süper lüks otomobili Maybach, BMW ve Porsche markalarının da kalıpları Türk kalıpçıları tarafından üretilmektedir. Kapasitemizi artırabilirsek dünyanın en önemli kalıp tedarik merkezi olabiliriz? diye bitirdi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın